ecodorp met tiny houses - zelfbouw almere - tiny house bouwen en maken

Groen wonen in een ecodorp is de toekomst

Steeds vaker zien we kleine, hechte ‘dorpjes’ ontstaan met als doel een ander manier van wonen en leven te stimuleren dat meer in verbinding staat met de natuur. We noemen deze kleine gemeenschappen ecodorpen.

Het bouwen van eco vriendelijk dorpen is booming! Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan er kleine, hechte ‘dorpjes’ die ontwikkeld om een ander manier van leven te stimuleren. En je leest het ook vaker in de media. Ecodorpen kun je zien als kleine gemeenschappen die op sociaal, economisch en ecologisch duurzaam willen zijn. Vaak worden ecodorpen ontstaan vanuit een initiatief bij mensen, gemeente of beide, om te laten zien dat mensen ook prima kunnen leven in een kleine, hechte gemeenschap met zeer duurzame materialen. De ecodorpen kunnen variëren van 50 mensen tot wel enkele duizenden mensen. Waar ga jij dit jaar wonen?

stel je vraag over funderingen aan onze klantenservice

Meer weten over ecodorpen?

Nieuwsgierig of op zoek naar inspiratie voor een ecodorp bij jou in de buurt. Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Waarom kiezen mensen voor ecodorp

Er zijn verschillende redenen waarom mensen bewust kiezen om te leven in een ecodorp. Een van de belangrijkste redenen is dat er een groeiend bewustzijn is ontstaan bij een grote groep mensen om bewuster te leven en om te gaan met het milieu. Men wil graag een minimalistisch leven en alleen datgene gebruiken van de natuur wat nodig is. Kijk bijvoorbeeld eens naar het ecodorp Boekel project.

Een andere reden is een economisch motief. Starters op de woningmarkt zien hun kansen steeds kleiner worden met de alsmaar stijgende huizenprijzen en het moeilijk kunnen vinden van een geschikte woning. Een tiny house biedt hierbij een uitkomst. Deze compacte woningen zijn vele malen goedkoper en kunnen snel gebouwd worden. Daarnaast past een tiny woning bij de woonwensen van de nieuwe generatie jeugd. Waar voorheen een groot huis wenselijk was, zien meer jongeren dit is als een last en accepteren ze een kleiner huis in ruil voor meer (financiële) vrijheid en flexibiliteit.

bouwproject Oosterwold zelfbouw almere - Bouwen in natura 2000 gebied

Toepassingen

Bekijk ook

Duurzame energievoorzieningen

In een ecodorp word samen met duurzame en milieuvriendelijke energievoorzieningen de impact op het milieu verminderd en tegelijkertijd gestreefd om zelfvoorzienend te zijn. Enkele populaire energievoorzieningen in ecodorpen zijn:

  • Zonne-energie: Zonnepanelen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken voor verlichting, huishoudelijke apparaten, verwarming en koeling. In sommige gevallen worden zonneboilers gebruikt om warm water te produceren.
  • Windenergie: Windturbines worden gebruikt om elektriciteit op te wekken op winderige locaties. Kleine windturbines worden vaak gebruikt voor individuele huishoudens, terwijl grotere turbines worden gebruikt voor grotere gemeenschappelijke voorzieningen.
  • Voedselbos: bewoners van het dorp kunnen op een gemeenschappelijk stukje grond hun eigen voedsel verbouwen op een biologische wijze en met gebruik van groene stroom.
  • Waterkracht: Waterkracht wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken door het gebruik van watermolens en turbines. Dit kan vooral effectief zijn als er een beek of rivier door de omgeving van het ecodorp stroomt.
  • Biomassa: Biomassa, zoals houtpellets en biobrandstoffen, wordt gebruikt om warmte te genereren voor verwarming en koken.
  • Passieve zonne-energie: Dit omvat het gebruiken van natuurlijk licht en warmte om de behoefte aan kunstmatige verlichting en verwarming te verminderen.
  • Aardwarmte: Aardwarmte wordt gebruikt om huizen te verwarmen door gebruik te maken van de constante temperatuur van de aarde op die
Rick

Kan ik je verder helpen?

Stel al jouw vragen in een vrijblijvend
gesprek met één van onze adviseurs.

Contact

Veelgestelde vragen

Ja zeker! We hebben meegeholpen bij de aanleg van de funderingen voor de woningen in het ecodorp Boekel en ecodorp Bolderburen. Hierdoor hebben wij veel kennis en expertise in huis bij aanleggen van nieuwe ecodorpen.

Onze schroeffunderingen zijn geschikt voor nagenoeg elk type ondergrond. Dat maakt ons product heel geschikt voor de fundatie van tiny houses, tuinhuizen, overkappingen en meer bouwwerken.