WSF voor aankoop, advisering en montage van je fundering

Nu ook via WhatsApp! 0683182897

Groen wonen is de toekomst

Neem contact met ons op

Ervaring in tiny house's

Meer informatie

Wat is een ecodorp

Ecodorpen zijn booming! Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan er kleine, hechte ‘dorpjes’ die ontwikkeld om een ander manier van wonen en leven te stimuleren. Ecodorpen kun je zien als kleine gemeenschappen die op sociaal, economisch en ecologisch duurzaam willen zijn. Vaak worden ecodorpen ontstaan vanuit een initiatief bij mensen, gemeente of beide, om te laten zien dat mensen ook prima kunnen leven in een kleine, hechte gemeenschap. De ecodorpen kunnen variëren van 50 mensen tot wel enkele duizenden mensen.

Waarom kiezen mensen voor een ecodorp

Er zijn verschillende redenen waarom mensen bewust kiezen om te leven in een ecodorp. Een van de belangrijkste redenen is dat er een groeiend bewustzijn is ontstaan bij een grote groep mensen om bewuster te leven en om te gaan met het milieu. Men wil graag een minimalistisch leven en alleen datgene gebruiken van de natuur wat nodig is.

Een andere reden is een economisch motief. Starters op de woningmarkt zien hun kansen steeds kleiner worden met de alsmaar stijgende huizenprijzen en het moeilijk kunnen vinden van een geschikte woning. Een tiny house biedt hierbij een uitkomst. Tiny houses zijn vele malen goedkoper en kunnen snel gebouwd worden. Daarnaast past een tiny house bij de woonwensen van de nieuwe generatie jeugd. Waar voorheen een groot huis wenselijk was, zien steeds meer jongeren een groot huis als een last en accepteren ze een kleiner huis in ruil voor meer (financiële) vrijheid en flexibiliteit.

bouwproject oosterwold ecodrop in almere
fundering ecodorp met tiny houses

Kenmerken van een ecodorp

Het klimaat veranderd in een rap tempo. Overheden en bedrijven proberen nu in een razendsnel tempo te investeren in duurzame en innovatieve oplossingen om de wereldwijde Co2 uitstoot te reduceren. Ook steeds meer consumenten willen bijdragen aan het reduceren van Co2. Denk hierbij aan in het investeren in zonnepanelen, het beter isoleren van het huis of het overstappen op elektrisch rijden.

Bij ecodorpen staan ook deze aspecten centraal. Hierbij is er focus op het lokaal produceren en consumeren van producten zodat zo duurzaam mogelijk wordt geleefd. Het energiegebruik wordt zoveel mogelijk zelf opgewekt met zonne- en windenergie en daar waar mogelijk wordt het lokaal houden van akkerbouw en het creëren van ecologisch georiënteerde gemeenschappen gestimuleerd. Wat betreft de woningen worden kleine compacte huisjes gebouwd die we tiny houses noemen. WSF heeft op verschillende plekken in Nederland meegeholpen om de fundaties aan te leggen van tiny houses.

Wat is een tiny house

Van een tiny house is bekend dat het een compact en klein huis is, en dat past bij het minimalistisch en milieuvriendelijk leven. De oppervlakte varieert ongeveer van 15 tot 50 vierkante meter en het huisje is bedoeld voor permanente bewoning.

Waar je ook komt, de tiny house ontwerp en movement heeft veel harten veroverd. Ook die van ons. En zeker als er een (tijdelijke) fundering nodig is. We hebben dan ook met veel plezier meegewerkt aan Ecodorp Bolderburen in Almere en aan projecten in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, maar ook in Zeeland. Daarnaast worden we steeds vaker als kennispartner ingeschakeld door opdrachtgevers en gemeenten. Zo kunnen we voor Ecodorp precies bepalen wat er nodig is. Op die manier wordt niet onnodig teveel materiaal gebruikt. Daarnaast kan met de juiste informatie vaak ook van de niet duurzame betonfundering worden afgestapt. Lees ook eens dit artikel.

bouwproject oosterwold ecodrop in almere

Bekijk de video hoe we een fundatie aanleggen

Vraag direct een offerte op

Offerte